Programma gebaseerd op: https://www.scoutingelburg.nl/thuis/wie-is-het.html

Help, wie heeft de sleutel?

In verband met corona kunnen we helaas geen scoutingopkomsten meer doen de komende weken. In ieder geval niet in ons clubhuis ‘t Baakenest. Iemand heeft als laatste het clubhuis dicht gedaan en de sleutel meegenomen, maar wie dat weten we niet precies. Zodra we weer onze opkomsten kunnen doen op het clubhuis, moeten we natuurlijk wel de deur kunnen openmaken. Kunnen we met de welpen achterhalen wie het clubhuis dicht heeft gedaan en de sleutel mee heeft genomen? 

Kaa
Shanti
Jasmijn
Thijs
Junior
Jacala
Baloe
Cake
Neeltje
Henk
Oe
Mang
Chil
Stijn
Martin
Hati
Ikki
Mysa
Mips
Ernst
Chua
Raksha
Rama
Sacha
Jappie

Door opdrachten te doen en aanwijzingen te verzamelen wordt het steeds duidelijker wie de sleutel heeft. Kunnen jullie zoveel mogelijk leiding wegstrepen van al onze speltakken en achterhalen wie de sleutel heeft?

Opdracht 1 – zoek de 5 verschillen

Zoek de 5 verschillen tussen de twee plaatjes en informeer de leiding hierover. Heb je het goed dan krijg je de eerste hint!

Opdracht 2 – doe een online speurtocht

Voer de volgende coördinaten in bij Google maps: 52°24’10.8″N 4°39’42.8″E. Het is handig om gebruik te maken van Street-View (het gele poppetje rechts onderin). 

 • Loop de straat uit en ga rechtsaf 
 • Ga net zo lang door totdat je naast de eerste blauwe vrachtwagen staat
 • Volg de weg en stop bij de haaientanden. Ga hier linksaf!
 • Ga linksaf bij de bewegwijzering met “Schoteroog” en het woord STOP op de grond
 • Ga rechtsaf bij de molen
 • Volg de weg totdat je een parkeerplaats tegenkomt, dit is onze eindbestemming

Laat het aantal prullenbakken op de parkeerplaats aan de leiding weten om de opdracht te voltooien

Opdracht 3 – wat wil je later worden?

We willen graag weten wat je later worden wil, dus verkleed je of beeld het uit, zodat wij kunnen raden wat het is.

Opdracht 4 – geheimschrift… wie weet wat hier staat?

Als je kunt ontcijferen wat hier staat, laat het dan de leiding weten voor een volgende hint.

Opdracht 5 – je bent virtueel gedropt. In welke landen ben je terechtgekomen?

In plaats van in het echt gedropt worden zijn we nu virtueel gedropt! Kan je de leiding vertellen in welke landen je dit kan vinden? Ga door de zeven afbeeldingen en laat ons er zo veel mogelijk weten.

Opdracht 6 – kompas tekenen

Deze opdracht staat in het teken van kompas tekenen. Kennen jullie alle windrichtingen? Noord (N), oost (O), zuid (Z), west (W) en natuurlijk noord-oost (NO), zuid-oost (ZO), zuid-west (ZW) en noord-west (NW). Kijk maar goed naar het plaatje van de richtingen hier beneden. N voor Noord betekend omhoog, O voor Oost betekent naar rechts, Z voor Zuid betekent naar beneden en W voor West betekent naar links. Dan kan je nog schuin bewegen met NW, NO, ZO en ZW. Volg de richting van het kompas!

Maak of pak een blaadje met daarop 11 bij 11 vakjes zoals hieronder. Begin bij het vakje met het kruisje en volg de stappen hieronder. Het aantal geeft aan hoeveel lijntjes je moet trekken en de letter de windrichting. 

 1. 7 x N (teken 7 streepjes in de richting van het noorden bovenop het streepje in het het vakje met d
  e x)
 2. 1 x ZO
 3. 1 x W
 4. 5 x ZW
 5. 5 x O
 6. 5 x N
 7. 6 x ZO
 8. 6 x W
 9. 1 x Z
 10. 6 x O
 11. 2 x ZW
 12. 6 x W
 13. 2 x NW
 14. 4 x O

Herken je wat het is? Stuur jouw tekening door naar de leiding voor een volgende hint!

Opdracht 7 – levende kunst

Maak een zo goed mogelijk lijkende foto van jezelf, zoals ook het beroemde schilderij “De schilder in zijn atelier” van Adriaen van Ostade er uit ziet.

Opdracht 8 – welpen woordzoeker

Tijd voor een woordzoeker. Kunnen jullie achterhalen welke zin er overblijft als jullie alle woorden wegstrepen uit de lijst? Je kunt de woorden ook online wegstrepen als je dat makkelijker vindt via deze link: https://woordzoekerfabriek.nl/oplossen/SdHCfWIvRFOJqYdcjv8J0kR5qjZt043s.html.

Opdracht 9 – hoogste tijd voor een mop

Hoogste tijd om even te lachen… en wat helpt er dan beter dan een mop vertellen? Ken jij een mop of een grappig verhaal. Maak dan een filmpje waarin je dit vertelt en stuur het naar de leiding voor een volgende hint.

Opdracht 10 – rebus

Hebben jullie wel eens een rebus gemaakt? Kijk goed naar de plaatjes en vervang de letters om zo een zin te krijgen. Stuur deze zin door naar de leiding voor de volgende hint.

Weten jullie al bij welke leiding de sleutel is? Als je alle hints combineert, dan kan je leiding wegstrepen en blijft er als het goed is maar eentje over. Als je weet wie het is, stuur de naam dan naar de leiding!