Viering 70 jaar BIM-Bakenessergroep

2015 is voor de BIM-Bakenessergroep een bijzonder jaar. Dit jaar bestaan wij namelijk 70 jaar. Om bij dit heugelijke feit stil te staan verzamelen we op zaterdag 26 september met alle jeugdleden om 13:00 op het Naaldenveld. We zullen daar met elkaar een programma draaien waarna we de dag afsluiten met een gezamenlijke maaltijd met alle jeugdleden, loodsenstammen, ereleden, leiding, klusploegen, besturen en andere vrijwilligers. Na het eten zijn ook alle ouders uitgenodigd om er nog een ouderwets, feestelijke scoutingavond van te maken bij het kampvuur in de kampvuurkuil van het Naaldenveld.

Waar: Naaldenveld
Wanneer: Zaterdag 26 september
Hoe laat: 13:00 tot +/- 20:00/20:30

Bovenstaande info zullen we iedereen nog doen toekomen met definitieve tijdstippen en locaties.

Het kan nog wel eens fris worden eind september. En hoe kun je je nu beter tegen kou beschermen dan met zo’n heerlijke BIM trui? Bestel hem direct in de BIM-shop

Geschiedenis van de BIM

In 1945 begon dominee Winterswijk met het opstarten van een jongensvereniging, deze jongens kwamen voort uit de Hervormde kerk uit het Haarlem en woonden voornamelijk aan de Bakenessergracht (centrum). Gaande weg de vorming en het groeien van de groep met jongens werd er besloten om het spel en spelen te gieten in de vormen die waren beschreven in het boekwerk van Baden Powell (Het verkennen voor jongens). De groep werd groter, er kwam structuur en de naam mocht duidelijk zijn: Bakenessergroep. Huisvesting werd gevonden in de buurt van de Appelaar (centrum) en later aan het clubhuis aan het Donkere Spaarne 34. De groep was op dat moment een landwerkgroep en er werden veel opkomsten in Bloemendaalse bos gehouden

.

oud clubhuis BIM-Bakenessergroep

Oude clubhuis van de Bakenessergroep aan Donkere Spaarne 34

Medio 1972 kwam de samenwerking met een meisjesgroep tot stand, de BIM-groep. BIM was de toender tijd de afkorting van Beatrix, Irene en Margriet. Zij hadden toen locatie in een houtenclubhuis aan de Westelijke Randweg. Dit is de zelfde locatie als waar nu ’t Baakennest staat. De samenwerking ging goed en in 1974 werd de samenwerking formeel bekrachtigd bij de notaris.

Een landwerkgroep werd medio 1970 een waterwerkgroep. Een schouw werd in eigen beheer gebouwd, vletten werden aangekocht, een wachtschip en zelfs een slepertje kwam de vloot versterken. De vloot kwam te liggen bij Stork in de Waarderpolder.

Schoteroog, clubhuis van de Bim Bakenessergroep

Mede door de enorme groei van leden, leiding en een actief stichtingsbestuur werd er een nieuwe locatie gevonden in 1983 in de Waarderpolder (Schoteroog). Hier kwam een eigen botenloods met alle faciliteiten die nodig zijn om leuke en goede opkomsten te draaien voor de Padvindsters, Verkenners en Wilde Vaart. Het clubhuis aan het Spaarne was er nog, maar niet meer veilig en wij moesten daar snel uit.

Op de landlocatie aan de Wagenweg verscheen een nieuw clubhuis voor de Welpen, Kabouters, Wilde Vaart & Loodsen.  Dit clubhuis werd gebouwd en 1992 en is nog steeds onze thuisbasis voor veel activiteiten.

Bakennest, clubhuis van de Bim Bakenessergroep

In 2015 vieren we 70 jaar Scouting BIM-Bakenessergroep.  Hier zijn we zeker trots op.

Bijzonder is te vermelden dat we veel leden hebben met een langdurige relatie met de groep. Nog leuker is te vermelden dat Cees van Wijngaarden en Piet Honderdos twee leden zijn die nagenoeg deze 70 jaar onderdeel zijn van een super leuke vereniging die nog steeds bestaat en lekker doorgaat met leuke programma’s maken voor de jeugd. En uiteraard doen we dat veel op het water en in het bos.